Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Χρήστος Δάντης

Χρήστος Δάντης

Ο Χρήστος Βλαχάκης, γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χρήστος Δάντης γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1966 στην Καισαριανή και είναι τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.
Ο Χρήστος Δάντης ξεκίνησε να παίζει μουσική στα 16 του χρόνια περνώντας από διάφορα σχήματα και παίζοντας διάφορα μουσικά είδη, rock,funk,metal κ.α.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι το πρώτο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία από την οποία κυκλοφόρησαν τα maxi single "Turn on" και "Belly Dance".
Την ίδια εποχή τραγουδούσε στο ΤΑΒΟΟ με τη Δήμητρα Γαλάνη και το Γιώργο Χατζηνάσιο.
Τα επόμενα τρία χρόνια και αφού συνεχίζει να εμφανίζεται σε διάφορους μουσικούς χώρους, συμμετέχει στα 10 Δεκάρια Νο 2 με δύο τραγούδια, τραγουδά με την Πωλίνα το Push Ups στον ομώνυμο δίσκο της και κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό album με τίτλο "Δακτυλικά Αποτυπώματα" το 1990, σε μουσική και στίχους Γιάννη Καραλή, το οποίο γίνεται πλατινένιο.
Το 1991 κυκλοφορεί το χρυσό "Αμάν" από το οποίο ξεχωρίζει αμέσως το ομότιτλο τραγούδι που κυκλοφορεί σε 4 κράτη της Ευρώπης σε remix ενώ το vide clip παίζεται στα MTV και MCM συνοδευόμενο με ειδικό αφιέρωμα, αποσπάσματα από live εμφανίσεις και τη συνέντευξη του Χρήστου Δάντη στον Steve Blame τότε παρουσιαστή του ΜTV.
Οι πρώτοι πειραματισμοί του Χρήστου Δάντη με το λαϊκό τραγούδι, τον φέρνουν το 1993 στο album Άλα ενώ τα πιο γνώριμα pop-rock ακούσματα του δημιουργούν μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1994, το album "4" που γίνεται χρυσό και στέλνει το "Κάποιος Σ'Αγαπάει" στο MTV για ακόμα μια φορά.
Μια συλλογή διασκευασμένων τραγουδιών και 4 καινούργιων έρχεται να ακολουθήσει το 1995, ένα χρυσό album με τον τίτλο "Τάμα", το 1996 ο Χρήστος Δάντης ηχογραφεί τη "Φωνή Βοώντος" και το 1997 τα "Γιουσουφάκια".
Η συνάντηση του Χρήστου Δάντη και του Κώστα Τουρνά το 1998 επί σκηνής επισφραγίζεται με την κυκλοφορία του διπλού album με τίτλο "Τουρνάς - Δάντης Live" ή "Κρυφό Σχολειό".
Το επόμενο album του Χρήστου Δάντη χρειάστηκε έντεκα μήνες προετοιμασίας στο studio μέχρι το 1999 που κυκλοφόρησε "Το Παλιό Μου Παλτό".
Εξαιρετικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου, ένας ακόμα χρυσός δίσκος, αλλά και το μεγάλο come back του Χρήστου Δάντη στην ελληνική pop-rock σκηνή.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Χρήστος Δάντης διασκευάζει "24.000 Baci" του Adriano Celentano για την κινηματογραφική ταινία "Safe Sex" των Ρέππα-Παπαθανασίου το οποίο περιέχεται στο soundtrack της ταινίας και κυριολεκτικά εκτοξεύεται στα ύψη από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του.
Το 2001 κυκλοφόρησε το album "Το Δωμάτιο" που έγινε σύντομα πλατινένιο, από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια "Το Δωμάτιο", "Δώσ'μου Φωτιά" και το ντουέτο "Χειμώνας είναι" με τον Νότη Σφακιανάκη.
Το Μάιο του 2003 επιστρέφει με το album "Ενα τραγούδι ακόμα" (κυκλοφορεί από τη Sony Music) με τον συνθέτη των μεγάλων τραγουδιών Γιώργο Θεοφάνους.
To 2004 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του Fame Story.
Tο Μάιο του 2004 ο Χρήστος Δάντης, έτοιμος για νέες επιτυχίες, κυκλοφορεί το album Maya Maya. Μουσική και στίχους, εκτός από τον ίδιο, εχουν γράψει οι Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Βασίλης Γιαννόπουλος, Σόφη Παππά, Ναταλία Γερμανού, Χριστόφορος Γερμενής, Κωνσταντίνος Παντζής, Γιάννης Λιόντος, Αντώνης Σκόκος.
Το χειμώνα του 2004-05 ο Χρήστος εμφανίζεται στο Fix μαζί με το Χρήστο Πάζη.
Το Μάρτιο του 2005 το τραγούδι του "My number one" σε μουσική δική του και σε στίχους του ίδιου και της Ναταλίας Γερμανού επιλέγεται ως η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας και στις 21 Μαϊου 2005 κατακτά την κορυφή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Έλενα Παπαρίζου και το κομμάτι του Χρήστου Δάντη είναι και επισήμως Number One.
Τον Μάιο του 2005 ο Χρήστος Δάντης γράφει το δίσκο της Καίτης Γαρμπή με γενικό τίτλο «Έχω στα μάτια ουρανό» από όπου ξεχωρίζουν αμέσως τα τραγούδια «Άκουσε αγόρι μου», «Το ναρκωτικό μου», το ομότιτλο καθώς και το ντουέτο της Καίτης Γαρμπή με τον Χρήστο Δάντη «Spaciba baby».
Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου υπογράφει τη μουσική του πρώτου single της Φλώρας Θεοδώρου με τίτλο «Γιατρέ μου !!!».Το single περιέχει 3 τραγούδια σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους των Βασίλη Γιαννόπουλου και Ναταλίας Γερμανού.
Ο Χρήστος Δάντης συνεργάζεται με τη δορυφορική πλατφόρμα της NOVA και γράφει το τραγούδι «Όλα super» σε στίχους Βαγγέλη Κωνσταντινίδη που θα αποτελέσει το μουσικό σήμα των 9 αθλητικών καναλιών.
Τον Σεπτέμβριο του 2005 και για μικρό αριθμό εμφανίσεων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την Καίτη Γαρμπή.
Τον Νοέμβριο του 2005 κυκλοφορεί την τελευταία προσωπική του δουλειά με τίτλο «ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ» σε στίχους των Ναταλία Γερμανού, Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, Βασίλη Γιαννόπουλου.
Η χειμερινή περίοδος 2005-2006 σηματοδοτείται από την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του Χρήστου Δάντη με τον Νίκο Κουρκούλη στο ΓΚΑΖΙ.
«Μην πεις ποτέ» τιτλοφορείται το album που κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 2006. Μια πολυσυλλεκτική δουλειά σε μουσική των Χρήστου Δάντη, Κωνσταντίνου Παντζή, Σταμάτη Γονίδη, Αντώνη Στεφανίδη, Αχιλλέα Δαντίλη και στίχους των Αντώνη Βηλιώτη, Δημήτρη Τσάφα, Αγγελικής Μακρυνιώτη, Γιάννη Λιόντο, Σώτιας Τσώτου, Πάνο Φαλάρα, Αλέξανδρου Κασσιούλα, Ποσειδώνα Γιαννόπουλου.
Ο Χρήστος όμως, όντας ανήσυχος καλλιτεχνικά, αποφασίζει να διαγωνιστεί για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision 2007, με ένα τραγούδι που έχει γράψει ο ίδιος τη μουσική, και η Ναταλία Γερμανού τους στίχους, με τίτλο ”NO MADONNA”.
Λίγες μέρες μετά, κυκλοφορεί το cd single με τίτλο “No Madonna” το οποίο περιέχει το ομώνυμο τραγούδι αλλά και το τραγούδι “Bleeding” που είναι η αγγλική version της μεγάλης επιτυχίας “Ματώνω”.
Το καλοκαίρι του 2007 διοργανώθηκε το MAD Secret Concert όπου ο Χρήστος Δάντης είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει δικές του μεγάλες επιτυχίες αλλά και αγαπημένα του τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το MAD Secret Concert αποτυπώνεται σε cd (με τίτλο Rock & Live) και ο Χρήστος Δάντης για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις φοβερές ερμηνευτικές του ικανότητες.
De Siris