Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Andrea Bocelli

Andrea Bocelli

Ο Αντρέα Μποτσέλι, γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1958 στο Lajatico της Πίζα. Από την ηλικία των 12 ετών έμεινε τυφλός, λόγω ενός ατυχήματος σε ποδοσφαιρικό αγώνα, σε συνδυασμό με προδιάθεση γλαυκώματος που είχε.
Από μικρό παιδί έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο και έδειξε σαφή κλίση προς τη μουσική. Σπούδασε νομική, αφού την άσκησε όμως μόνο για ένα χρόνο, την εγκαταλείπει και αφιερώνεται οριστικά στο τραγούδι.
Το 1992, ο Ιταλός ροκ τραγουδιστής Zucchero ψάχνοντας έναν τενόρο, πραγματοποίησε οντισιόν το demo της οποίας θα το έστελναν στον Ιταλό τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι.
Αφού άκουσε τον Bocelli στο demo, ο Παβαρότι προέτρεψε τον Zucchero στη συνεργασία με τον Bocelli.
Το 1994 ο Bocelli, κερδίζει το διαγωνιστικό τμήμα των νέων καλλιτεχνών του Φεστιβάλ μουσικής του Sanremo. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Ιταλός έχει ηχογραφήσει δεκατρία στούντιο άλμπουμ, τόσο σε ποπ όσο και κλασική μουσική, δύο άλμπουμ με τα μεγαλύτερα hits και οκτώ πλήρεις όπερες, πουλώντας πάνω από 70 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, δεδομένο που τον κατατάσσει σαν τον μεγαλύτερο σε πωλήσεις σόλο καλλιτέχνη στην ιστορία της κλασικής μουσικής.
Το 1998, το περιοδικό People τον τοποθετεί στους 50 πιο όμορφους ανθρώπους. Το 1999 γίνεται υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη τον Grammy, μια υποψηφιότητα που δόθηκε για πρώτη φορά σε κλασσικό καλλιτέχνη από την εποχή του Leontyne Price, το 1961. Το «the prayer» (η προσευχή), το ντουέτο του με την Celine Dion για την ταινία κινουμένων σχεδίων, «The Quest for Camelot» (η αναζήτηση για το Camelot), κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ στην ίδια κατηγορία. Με την κυκλοφορία του κλασικού άλμπουμ του, Sacred Arias, ο Bocelli κατέλαβε μία εγγραφή στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αφού ήταν ο καλλιτέχνης που ταυτόχρονα βρισκόταν στις θέσεις 1, 2 και 3 στα αμερικανικά charts των άλμπουμ κλασικής μουσικής.
Με πάνω από 5 εκατομμύρια δίσκους να πωλούνται σε όλο τον κόσμο, το Sacred Arias έγινε το μεγαλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ κλασικής μουσικής από ένα σόλο καλλιτέχνη όλων των εποχών. Το 1997 το ποπ άλμπουμ του Romanza κάνει πωλήσεις του ύψους των 20 εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως, τις μεγαλύτερες πωλήσεις άλμπουμ από ένα Ιταλό καλλιτέχνη ποτέ, καθώς και το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ από αλλοδαπό καλλιτέχνη στον Καναδά, και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Το πρώτο single του άλμπουμ, "Time to Say Goodbye" (Ώρα να πούμε αντίο), έφτασε στην κορυφή των charts σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου και παρέμεινε στην κορυφή για δεκατέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σπάζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών πωλήσεων, με πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα στη χώρα. Ο Bocelli, είναι για πολλούς ο πιο δημοφιλής Ιταλός Κλασσικός τραγουδιστής στον κόσμο.
Το 2006, τιμήθηκε με τον τίτλο του Grand Officer του Order of Merit of the Italian Republic (Τάγμα της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας) και στις 2 Μαρτίου 2010, τιμήθηκε με ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame, για τη συμβολή του στο θέατρο.
De Siris