Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

J. K. Rowling


J. K. Rowling

Η Τζόαν «Τζο» Ρόουλινγκ (31 Ιουλίου 1965, γνωστή κυρίως με τα αρχικά Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling), είναι διάσημη αγγλίδα συγγραφέας. Έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς φαντασίας Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 400 εκατομύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.

Το 2008, στην Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο και την 12η πιο πλούσια γυναίκα[6] στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων.Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Όνομα

Το πλήρες όνομα της Ρόουλινγκ είναι "Joanne Rowling" και όχι "Joanne Kathleen Rowling", όπως πολλοί νομίζουν. Πριν την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury, φοβούμενος ότι τα αγόρια δεν θα αγόραζαν το βιβλίο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε γυναίκα συγγραφέα, ζήτησαν από την Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, κρύβοντας έτσι το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, η Ρόουλινγκ επέλεξε το K από το όνομα της γιαγιάς της, Kathleen Ada Bulgen Rowling, σαν το δεύτερο αρχικό του ψευδωνύμου της.

Βραβεία

Τον Ιούνιο του 2000, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έχρισε τη Ρόουλινγκ αξιωματούχο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τον Απρίλιο του 2006, ο αστεροειδής (43844) Rowling ονομάστηκε προς τιμήν της. Το όνομα αυτό καταχωρήθηκε στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση από τον αστρονόμο Dr. Mark Hammergren, ο οποίος ήταν θαυμαστής της σειράς Χάρι Πότερ από το 2004.

Το Μάιο του 2006, ο νεοανακαλυφθείς δεινόσαυρος Dracorex hogwartsia, που τώρα βρίσκεται σε μουσείο της Ινδιανάπολις, ονομάστηκε προς τιμή του Χόγκουαρτς (Hogwarts), του μαγικού σχολείου στον κόσμο της Ρόουλινγκ.

Τον Ιούνιο του 2006, το βρετανικό κοινό ονόμασε την Ρόουλινγκ την «μεγαλύτερη εν ζωή βρετανίδα συγγραφέα» σε μια ψηφοφορία του περιοδικού The Book Magazine. Η Ρόουλινγκ συγκέντρωσε σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ψήφους από τον δεύτερο σε κατάταξη συγγραφέα, τον Terry Pratchet.

Εργογραφία

Τα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κυκλοφορούν στν Ελληνική γλώσσα απο τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Harry Potter and the Philosopher's Stone (1997) (Η αμερικάνικη εκδοση του βιβλίου ονομάζεται Harry Potter and the Sorcerer's Stone)

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998)

Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)

Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

Harry Potter and the Goblet of Fire (2000)

Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003)

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005)

Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ

Harry Potter and the Deathly Hallows (2007)

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου

Επίσης, πριν την έκδοση του πέμπτου της βιβλίου, έγραψε τα ακόλουθα βιβλία:

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2001) (με το ψευδώνυμο Newt Scamander)

Quidditch Through the Ages (2001) (με το ψευδώνυμο Kennilworthy Whisp)

Μετά την έκδοση του έβδομου βιβλίου, έγραψε το βιβλίο Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου, το οποίο αναφέρεται στην σειρά.

Από: www.el.wikipedia.org

De Siris