Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

"Άρνη"


Ξενοδοχείο «Άρνη» Καρδίτσας

Στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Άρνη». Πρόκειται για μεγαλοπρεπές νεοκλασικό διώροφο μέγαρο, με εκλεκτικιστικές επιρροές. Κτίστηκε το 1921 από τον πολιτικό και επιχειρηματία Κωνσταντίνο Τερτίπη.

Το ονόμασε «Άρνη» προς τιμήν του αδελφού του, Δημητρίου, ο οποίος το 1878 έδωσε νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων στην περιοχή της προϊστορικής «Άρνης», στον σημερινό Πύργο Κιερίου.

Τη στέψη του κτηρίου κοσμούσε περίτεχνος τρούλος, που κατέρρευσε στους σεισμούς του 1954. Η προσπάθεια να αποκατασταθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 απέτυχε αισθητικά και αντικαταστάθηκε από κεραμοσκεπή.

Το κτήριο στέγαζε στους δυο ορόφους πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειο υπήρχε αίθουσα κινηματογράφου-θεάτρου, δεξιώσεων και καφεζυθοπωλείου. Το καφενείο που για πολλά χρόνια στεγαζόταν στον ισόγειο χώρο, είχαν στέκι τους πολλές προσωπικότητες της περιοχής.
Το 1943 επιτάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής και αμέσως μετά από τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Από το ’50 η «Άρνη» παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου, μέχρι το 2005 που ανακαινίστηκε πλήρως για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας και να ξαναγίνει στολίδι της πόλης।


De Siris