Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Βίοι παρόμοιοι.....

Ο Γιωργάκης και ο Αποστάτης.....Βίοι παρόμοιοι.....

Στις 4 Οκτωβρίου ο Γιωργάκης, έγινε Γιώργος και ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την μεγάλη, σε διαφορά, νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της Νέας Δημοκρατίας. Με διαφορά 55 μέρες ο Αποστάτης Αντώνης Σαμαράς έγινε ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που επί 16 χρόνια τον κατηγορούσαν ότι έριξε από την εξουσία.

Δυο αστοί, συμφοιτητές και φίλοι, έχουν αυτή την στιγμή στα χέρια τους την τύχη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα. Έχουν το 78% του Ελληνικού Λαού στο πλάι τους και σε αυτούς μεταβιβάστηκε η ευθύνη για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Ο Γιώργος Παπανδρέου από την θέση του Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς από την θέση του ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι διαφορές που τους χωρίζουν ιδεολογικά είναι πολλές, όμως το όραμα και των δυο είναι το ίδιο. Μια νέα Ελλάδα, σύγχρονη, δημοκρατική, με σεβασμό στον πολίτη, για ισονομία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη. Ο τρόπος μερικές φορές δεν μετράει. Σημασία έχει το αποτέλεσμα να είναι εκείνο που χρειάζεται ο τόπος.

Η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών έδειξε, με έμφαση, ότι κουράστηκε να κυβερνάται από συμφέροντα, από φαυλότητα και αναξιοκρατία. Ο Έλληνας έχει πολιτικό αισθητήριο για το τι είναι καλό γι αυτόν. Το ξέρει και ξέρει ότι δεν πήγαινε άλλο με τον συγκεκριμένο τρόπο διακυβέρνησης. Ο Έλληνας αποφάσισε να πάρει στα χέρια του την ζωή του και το απέδειξε ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι δεν ψηφίστηκε ο Παπανδρέου για αυτά που υποσχέθηκε ότι θα δώσει, γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα κάνει παροχές, αλλά γιατί έδειξε ότι είναι ένας πολιτικός με διαφορετική νοοτροπία κι αυτό ήταν που μέτρησε περισσότερο απ’ όλα. Η απομάκρυνση όλων αυτών που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και η ανάδειξη νέων ανθρώπων( όχι βέβαια και ικανότερων) σε θέσεις βουλευτών, είναι το ξεκίνημα της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό. Ο Παπανδρέου θέλει να πετύχει και ο κόσμος θέλει και θα τον βοηθήσει. Όχι το κόμμα, γιατί εκεί θα έχει την μεγαλύτερη αντιπολίτευση.

Αυτή την στιγμή πραγματοποιείται ένα μεγάλο πείραμα στην Ελλάδα και η ΕΕ που βρίσκεται από πίσω θέλει να πετύχει. Είναι η ευκαιρία, για όλους και περισσότερο για την ΕΕ να αποκτήσει και να λειτουργήσει, αυτό που θα βγει ως αποτέλεσμα από τις δυο χώρες που γίνεται το πείραμα της νέας οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικής πρακτικής. Πορτογαλία και Ελλάδα είναι τα πειραματόζωα στο νέο όραμα του αιώνα που διανύουμε για την Ενωμένη Ευρώπη. Και είναι συναπόφαση όλων των ηγετών της. Λίγοι ίσως να το ξέρουν και πολλοί λιγότεροι που το έχουν καταλάβει.

Στα δικά μας η αλλαγή ήρθε με την εκλογή του Παπανδρέου στην κυβέρνηση και του Αντώνη Σαμαρά στην Αντιπολίτευση, όπως προαναφέρθηκε. Το παλιό σιγά-σιγά αποχωρεί και το νέο έρχεται. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004 μεθοδικά και παρ’ όλες τις ήττες και την αμφισβήτηση που δέχτηκε, ξεκαθάρισε τον κομματικό μηχανισμό από εκείνα τα στοιχεία που λειτουργούσαν ως βαρίδια και καθόρισε αυτός το πολιτικό παιχνίδι. Βέβαια πολλοί απ’ όσους συμμετέχουν στην Βουλή με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και τι αλλαγές επέρχονται. Οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη με τον Καποδίστρια 2 και το νέο εκλογικό σύστημα θα κάνει επισφαλείς τις θέσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό σχήμα θα είναι αλλαγμένο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του στις επόμενες εκλογές, αφού το νέο αίμα που θα επανδρώσει το κίνημα είναι έτοιμο και έχει αναλάβει δράση. Ένα πρώτο δείγμα πιστεύω ότι θα φανεί στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα θα εξελιχθούν με παρόμοιο τρόπο, αφού ο νέος Πρόεδρος ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στα οργανωτικά όσο και στο στελεχιακό δυναμικό. Και οι αλλαγές θα είναι άμεσες και χωρίς ενοχές. Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην και η Ελλάδα είναι σε πορεία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ανάπτυξης.

Βέβαια ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των δυο ηγετών αλλά έχουν έναν σύμμαχο σημαντικό και αυτός ο σύμμαχος δεν είναι άλλος από τους πολίτες που τους ψήφισαν. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, σε μια περίοδο δύσκολη για την χώρα μόλις ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Αποφασίσαμε για τους ηγέτες που θέλουμε και τις αλλαγές που πρεσβεύουν. Είναι υποχρέωση μας όμως και να τους βοηθήσουμε αλλάζοντας την νοοτροπία μας.

Στα τέλη του Φθινοπώρου έχω την αίσθηση ότι άνθισαν τα όνειρα μας.